IBM DB2 és DB2 DataWarehouse Edition

RDBMS azok számára, akik a csúcsteljesítményt és a kompromisszummentes megbízhatóságot keresik

A DB2 az IBM saját fejlesztésű adatbázis terméke, mely relációs adatbázisban tárolja az adatokat. A DB2 céljai szerint arra lett tervezve, hogy hatékonyan tárolja, analizálja és tárja az adatot a felhasználó elé. Jelenleg a DB2 legfrissebb verziója 11.5.

Egy DB2 adatbázis rendszer egy DB2 szerverből és szerver kliensekből áll, ebből a DB2 szerver RDBMS (Relational database management system) alapokon szolgáltat adatot a kliensek részére. Feladatokat tekintve a szerver maga szolgálja ki a kliensen megírt SQL parancsokat, mellyel a felhasználó szerkeszteni tudja az adatbázist.

A DB2 adatbázis felügyeletét a DBA (database administrator) végzi, aki a rendszer használati jogosultságait osztja ki, illetve felügyelheti a konkurens felhasználók tevékenységét. A felhasználók DDL (Data Definition Language) alapokon képesek adatsémákat és adattáblákat létrehozni, illetve definiálni tablespace-t, indexeket, tárolt eljárásokat, stb.

A DB2 legfontosabb előnyei:

 • Lekérdezések compressed táblákból: Script eredményének szolgáltatása anélkül, hogy az optimalizált helykihasználás okán alkotott compressed táblákon módosítani kéne
 • AI & ML (Artificial Intelligence & Machine Learning) funkcionalitások: ML-lekérdezés optimalizálás, hibrid adatmenedzsment a strukturált és nem-strukturált adatok egyszerű lekérdezéséhez
 • On-premise, privát felhős vagy publikus felhős bevezetés
 • LUW (Linux, Unix, Windows) kompatibilitás

AZ IBM Db2 Warehouse Edition a DB2-re épülő „kulcsrakész” analitikus adatbázis termék, mely BLU feldolgozási technológiával (memóriában futtatott oszlop rendezett táblákra épülő lekérdezések)  és MPP (Massively Parallel Processing) architektúrával biztosítja a feldolgozás és kiszolgálás magas szintű megbízhatóságát.

Az alábbi esetekben ajánlott a használata:

 • Az adatnak on-premise kell maradnia, fizikailag is, mégis nagyfokú flexibilitást biztosítva
 • Egyes vállalati folyamatok mozognak a privát felhő és a publikus felhő között
 • A vállalat hibrid architektúrát használ

A Warehouse implementálása egyszerű a használt docker-konténer technológia okán. Multinode környezetben elvárt legalább 3 node, a maximum érték pedig a használt adatpartíciók függvényében 24 és 60 node között mozog. A telepítés során a Warehouse image letöltése után a telepítés többnyire automatikusan megvalósítható.

Adattárház - db2
A letöltésre kattintva emailben kerül elküldésre a részletes leírás.


  Kapcsolódó megoldások

  Tesztadat menedzsment

  Álnevesített tesztadatok? GDPR vagy MNB megfelelés? Nem gond!

  Bővebben


  Kapcsolódó iparágak

  Energiaipar

  Barré megoldások erőművek, DSO-k és TSO-k számára

  Bővebben

  Gyógyszeripar

  Kínálatunk gyógyszergyárak számára

  Bővebben

  Bank és pénzügyi szektor

  Barré megoldások bankok, biztosítók, hitelgarancia biztosítók számára

  Bővebben

  Közigazgatás és kormányzat

  Barré megoldások a közigazgatási intézményekben

  Bővebben

  Szeretnél többet tudni?

  Írj nekünk üzenetet!